maanantai 4. joulukuuta 2023

Porkkana

Kuten hyvin simppeli otsikkokin kertoo, niin tämä postaus on ihan vain porkkanalle. Olkoon se aloitus kesämuisteloille, joita ynnäilen ottamistani kuvista talven mittaan. Muistatte varmaan porkkanakokeiluni kesältä? Tässä tulisi nyt vähän yhteenvetoa ja päätelmiä sekä tietysti kuvia lopputuloksesta!

Laitoin siis edellisenä kesänä kasvattamiani porkkanoita kevättalvella ruukkuun kasvamaan. Tein vähän kaiveluja tiedostoistani ja ilmeisesti porkkana on 'Berlicum2' -lajiketta, tilattu hyötykasviyhdistykseltä. Porkkanat siis kasvoivat vuonna 2022 kasvimaallani ja talvetin ne sitten jääkaapin vihanneslokerossa varastomme lisäjääkaapissa. Sen ovea ei siis availla jatkuvasti ja ne ovat saaneet olla pimeässä ja viileässä. Ne säilyivät hyvin ja kun keväämmällä osa alkoi itää, niin sain tämmöisen idean. Porkkanat lähtivätkin kasvamaan todella hyivn purkeissaan. Tosin taisi olla niin, että keskimmäinen rääpäle ei selvinnyt kauhean pitkään.

Kaksi vahvinta selvisivät ja ruukunvaihdon jälkeen vahvistuivat.
Ja kuten arvata saattaa, porkkanat kasvoivat ihan hillittömästi kevät auringon paistellessa! Ruukut kävi pieneksi ja tarvittiin myös tukea. Sisällä oli ehkä vähän liian lämmin niille ja ulos ei voinut kovin pian viedä. Ne jopa rupesivat tekemään kukkanuppujaan ennen pihalle vientiä. Tarkoitushan minulla oli istuttaa ne maahan, mutta selkeästi aloitin liian aikaisin niiden kasvattamisen.

Porkkana viittä vaille kukassa 22.4.2023 
26.4.2023 siirsin porkkanan jo terassille ja se alkoi kukkia.
Valitettavasti pian edellisen kuvan jälkeen porkkanat alkoivat nuutua ja kuihtuivat pois, joten se kokeilu tyssäsi siihen yksinkertaisuuteen, että aloitin aivan liian aikaisin. Onneksi tietenkin oli varhainen kevät ja kun multa lämpeni tarpeeksi laitoin uusia porkkanoita kasvamaan. Eli siinä toukokuun puolen välin tienoilla napsin vielä loput talvetetuista ja syömättä jääneistä porkkanoista ja laitoin parhaimmassa kunnossa olleet maahan. Ne olivat melkoisen pieniä, mutta yrittänyttähän ei laiteta! Ja kesäkuussa pienet porkkanat olivat jo melkoisen terhakkaan oloisia kuten kuvasta näkyy.

Annoin porkkanapenkin kukoistaa ihan omassa rauhassaan, mikä ilmeisesti sopi sille todella hyvin. Heinä-elokuun vaihteessa minulla oli todella paljon porkkanankukkia. Yhdessä hunajakukan kanssa ne vetivät puoleensa magneetin lailla perhosia ja pörriäisiä. Sitä oli kyllä ilo katsella, kun sattui pistäytymään kasvimaalla. Niin ja tähän penkkiin taisin laittaa yhteensä 12 porkkanaa viiden metrin matkalle. Yksi porkkana tekee muuten todella paljon haaroja ja kukkia!

En harmikseni ottanut yhtään kuvaa kukinnosta, joka oli jo saanut siemenet valmiiksi. Tai tietenkään en ole tässä ammattilainen, mutta oletin niiden olevan valmiita. Poimin muistaakseni viisi kukintoa ja sain yhden minigrip pussin täyteen ja vähän ylimääräistäkin. Tosin olisi varmaan mennyt vähän pienempäänkin, mutta en oikein osannut siivota niitä kunnolla. Ensi keväälle jääkin sitten idättämisen kokeileminen. Ja onhan minulla toki jännitettävänä se, että kuinka paljon uusia pikkuporkkanoita nousee kasvimaalta! Sinne nimittäin jäi armeijallinen kukkia syksyllä, joista kaikki siemenet ovat nyt pitkin penkkejä, polkuja ja kasvulavoja!

Porkkanan kukka kesällä 2023
Näin yhteen niputettuna. Omista ylijäämä porkkanoista saa ainakin todella kauniita kesäkukkia puutarhaan pienellä vaivalla! Riittää todella hyvin, kun ne istuttaa keväällä sulaan maahan hyvään multaan. Sieltä ne ponnistavat omaan komeuteen kuin itsekseen. Porkkanasta tulee melko korkea tosin ja se saattaa hieman levitäkin. Toki viime kesän sateet saattoivat saada aikaan runsaamman kasvun ja kaatumisetkin. Kukkia porkkana tekee todella paljon ja ihan jo yhdestä istutetusta porkkanasta saa siemeniä vaikka kaverille jaettavaksi. Itämisestä osaan sanoa vasta ensi vuonna, mutta ainakin tämä on todella hyvä täytekasvi vaikka kukkapenkkiinkin. Kunhan kukinnot kerää ajoissa pois, niin eipä se pääse leviämäänkään.

Tässäpä oli pientä porkkanapiristettä joulun odotukseen!

10 kommenttia:

 1. Porkkanan kukinto on kyllä kaunis! Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 2. Minulla jäi osa porkkanasadosta nostamatta tänä kesänä. Toivottavasti joku niistä talvehtii ja saamme tuollaista kaunista kukkaloistoa penkkiimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvät mahdollisuudet kyllä on 😊 Itsellä jäi edellisenä syksynä huomaamatta muutama porkkana penkkiin vaikka myllösin ne kokonaan uusiksi. Ja pari porkkanaa kukki kasvimaan lavoissa punajuuren salaattien keskellä 🤭

   Poista
 3. Porkkanan kukka on todella kaunis. Syöntiporkkanat eivät minulla yleensä ehdi kukkimaan. Sen sijaan villiporkkana siementää ja hoitaa jokakesäisen kukintansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kaunis! Meillä jäi tosiaan muutama pieni porkkana, joita ei viitsinyt ruokaan laittaa, niin siitäpä kokeilu into lähti 🤭 lapsetkaan ei osaa käydä hakemassa varastosta niitä jostain syystä 😂

   Poista
 4. Muistankin porkkanakokeilusi. Onpa kukka tosi näyttävä.

  VastaaPoista
 5. Porkkanallahan on kaunis kukinto! Voisi kokeilla itsekin jonain vuonna. Tai olisi pitänyt älytä jättää tänä kesänä muutama niitä surkeimman kokoisia porkkananrääpäleitä maahan kasvamaan. Minulla oli toissakesänä muutama mitättömän pieneksi jäänyt palsternakka maassa ja nehän kukkivat myös komeasti. Ne kukkivat limenvihreinä, joten porkkanaa ja palsternakkaa yhdistämällä voisi saada aika komean kesäkukkapenkin. Muistaakseni punajuurella pitäisi olla keltainen kukka...
  Toivottavasti keräämäsi siemenet itävät hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla jäi palsternakat nostamatta syksyllä 🙈 ja punajuuret 🙄 No jos niistä ei keväällä muuhun ole, niin täytyy väsätä niistä oma kukkiva siemenpenkki 🤭😂 siinäpä vasta ideaa ensi vuoden kokeiluille 🤭

   Poista

Katsotuimmat